Evertse » Specials » Afvallen

Afvallen en gezonde voeding

Hoe val ik snel af? Dat is iets dat veel mensen zich af vragen. Het liefst hebben we een middeltje. Een toverdrankje, of een pilletje, waardoor het overtollige lichaamsgewicht verdwijnt als sneeuw voor de zon. Zo veel mogelijk resultaat in zo weinig mogelijk moeite. Een crashdieet die zorgt voor kilo’s verlies in 2 weken of liefst nog minder tijd. Sinds de jaren ’80 is het aantal mensen met zwaarlijvigheid sterk gestegen. Overgewicht zorgt bij veel mensen voor problemen. Suikerziekte, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, last van de rug en gewrichten en een laag zelfbeeld zijn veel voorkomende klachten. De zorgkosten in Nederland reizen de pan uit en mede door deze ziektebeelden. Maar ook mentale ziekten zoals Anorexia Nervosa en Boulimia. In deze special alles over afvallen en gezonde voeding.

Hoe afvallen

Eigenlijk is de vraag "Hoe moet ik afvallen?" de verkeerde vraag. Het gaat er niet om dat je af valt. Het gaat er om dat je iets wijzigt in je voedingspatroon. Deze is namelijk niet goed, anders stel je jezelf de vraag niet "Hoe moet ik afvallen?". Focus jezelf op een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging en het afvallen is een prettige bijkomstigheid.

Diëten

Werken doorgaans niet, omdat ze inspelen op een tekort aan een bepaalde voedingsstof. Door een tekort te creëren, krijg je na een bepaalde tijd juist meer zin in de voedingsstoffen die je probeert uit te bannen. Maaltijdvervangers, voedingssupplementen, crashdiëten zijn allemaal gebaseerd op het vervangen of uitbannen van een bepaalde voedingsstof.

Net zoals een auto rijdt op een bepaalde mengverhouding van de benzine, heeft de mens een bepaalde mengverhouding aan voedsel nodig. Dit betekend niet dat je elke dag hetzelfde soort voedsel naar binnen moet krijgen. Gevarieerde voeding is juist aan te raden en jezelf verwennen met een lekker frietje op zijn tijd, is juist aan te raden.

De mengverhouding is afhankelijk van de lichamelijke arbeid die je verricht.

Voedingspatroon

Wat wel werkt is een voedingspatroon, in combinatie met voldoende bewegen. Deel je maaltijden op in vijf of zes maaltijden per dag. Bij voorkeur verdeelt over kleinere porties. Er zijn verschillende programma's die je hierbij kunnen ondersteunen, zoals Weight Watchers en Diplan. Dit zijn programma's die zorgen voor voldoende voedingsstoffen om je lichaam te laten werken zoals het hoort. Maar ook met enig research op het internet is zelf een voedingspatroon in elkaar te sleutelen. Het is overigens aan te raden dit om een specialist of arts te raadplegen. Je krijgt voldoende voeding binnen en door drie keer in de week meer dan een uur te gaan sporten, gaat je lichaam aan het werk. Je metabolisme (spijsvertering) gaat aan de slag om je lichaamsvet te verbranden.

Alles over vetten en vet verbranden

De lichaamsvetten zijn samengesteld uit vetzuren en glycerol. De vetten zijn voor ons lichaam van groot belang, ze worden gebruikt voor verschillende functies. Er zijn twee verschillende soorten vette…

Afvallen door water te drinken

Water drinken helpt bij het afvallen. Veel mensen krijgen te weinig of het verkeerde vocht binnen. Dit bemoeilijkt het afvallen. Het lichaam houdt vocht vast zodra daar een tekort aan is.

Tips om te beginnen met afvallen

Beginnen met afvallen kost vaak moeite. Mensen in je omgeving denken er vaak niet aan en de verleidingen zijn groot als je anderen ziet eten. Je weet misschien niet eens welke voeding of gewoonten de…

Afvallen met het South Beach dieet

Het South Beach dieet kan een manier zijn voor hartpatiënten om gewicht te verliezen en op gewicht te blijven. De bedenker Arthur Agatston, is een cardioloog en professor in de geneeskunde en de auteu…

Voordelen van vezelrijk voedsel

De voordelen voor de gezondheid van vezelrijk voedsel zijn legio. Het eten van een menu dat rij is aan vezels doet veel meer dan alleen makkelijker kunnen poepen. Het eten van vezelrijk voedsel verlaa…

Sporten tijdens de hitte

De warmte van de laatste weken is genadeloos. Vooral voor hen die graag naar buiten gaan om te sporten. Of je nu gaat fietsen, of geniet van een ochtendje joggen. Er zijn voorzorgsmaatregelen die je k…
Gepubliceerd door Evertse op 31-07-2013, laatst gewijzigd op 19-08-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.